Υπηρεσιακά Νέα Σ.Κ.Α.Ξ.  

Ξεκίνησαν περιπολίες οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες στην Ξάνθη – Επίσημη παρουσίαση (+VIDEO)

-Οι κινητές μονάδες θα καλύπτουν τις απομακρυσμένες περιοχές του Νομού Ξάνθης
-Παρουσιάστηκε επισήμως ο θεσμός και τα οχήματα το πρωί της Τρίτης έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση
Σε εφαρμογή τέθηκε εδώ και μερικές ημέρες ο θεσμός της “Κινητής Αστυνομικής Μονάδας” που υλοποιεί η Ελληνική Αστυνομία πολιτικά στην Ξάνθη.
Πρόκειται για ειδικά διαμορφωμένα οχήματα της Αστυνομίας με κατάλληλο εξοπλισμό, που στελεχώνονται από μεικτό κλιμάκιο τριών ενστόλων αστυνομικών (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας) και ακολουθούν εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολίας, σε απομακρυσμένες περιοχές, παρέχοντας επιτόπιες υπηρεσίες.
Σε πρώτη φάση η δράση,  με την κωδική ονομασία «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.», υλοποιείται πιλοτικά στην Ξάνθη, όπως και σε άλλες τρεις πόλεις της χώρας, ενώ ήδη υπάρχει προγραμματισμός ώστε αυτή να επεκταθεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Επίσημη παρουσίαση!
Το πρωί της Τρίτης, στην αυλή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης, πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή της ΑΜΘ κ. Μενεξίδη Νικόλαο και τον Αστυνομικό Διευθυντή Ξάνθης κ. Γιώργο Καλαϊτζή να δίνουν στοιχεία σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των κινητών μονάδων αλλά και τις υπηρεσίες που θα παρέχουν.

Εντός των οχημάτων υπάρχει μεταξύ άλλων ηλεκτρονικός υπολογιστής και εκτυπωτής, ενώ διατίθεται και σύνδεση στο διαδίκτυο, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να διεκπεραιώνουν μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως η έκδοση ταυτότητας αλλά και η απόκτηση κάποιου πιστοποιητικού ή εγγράφου. “Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα δεν θα βγαίνει έξω στον δρόμο για να γράφει κλήσεις και να μαζεύει χρήματα, θα είναι μια κινητή μονάδα που θα αναπληρώσει ένα ΚΕΠ και θα μπορεί να βοηθήσει τον κόσμο” σημείωσε κατά τη διάρκεια της επίδειξης των μονάδων ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης κ. Γ. Καλαϊτζής, εξηγώντας πως παράλληλα θα τονωθεί και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών στις απομακρυσμένες περιοχές της Ξάνθης. “Θα έχουμε πολλά έντυπα μέσα για το πως μπορεί να βγάλει για παράδειγμα κάποιος μια ταυτότητα ή ένα διαβατήριο ενώ θα προσφέρουμε και άλλες υπηρεσίες, για παράδειγμα σχετικές με τον καύσωνα” προσθέτει ο ίδιος.
Από την πλευρά του ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής κ. Μενεξίδης, σημείωσε πως “από την προηγούμενη Δευτέρα έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες παρέχοντας επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες των απομακρυσμένων περιοχών της Ξάνθης. Η συγκρότηση και δραστηριοποίηση των μονάδων αυτών αποτελεί ένα μοντέλο σύγχρονης και εναλλακτικής αστυνόμευσης και διαχείρισης τοπικών θεμάτων και προβλημάτων μεσαίου επιπέδου που χρίζουν άμεσης επίλυσης και έρχεται να συμπληρώσει το κύριο έργο των Αστυνομικών Τμημάτων και να εγκαινιάσει μια νέα σχέση με τους πολίτες”.
Στην τελετή παρουσίασης των μονάδων έδωσαν το παρών τόσο ο Δήμαρχος Μύκης κ. Τ. Καπζά όσο και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης ενώ έναν σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων.
Παρέλαβαν 40 οχήματα
Όπως έγινε γνωστό, σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο “ΑΕΤΟΣ” της ΕΛ.ΑΣ. για την Αστυνόμευση των παραμεθόριων περιοχών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν διατεθεί συνολικά 40 οχήματα ειδικού σκοπού με τον απαραίτητο εξοπλισμό, τα οποία επί της ουσίας αφορούν τις περιοχές Ξάνθη, Ροδόπη, Δράμα, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.
Τα δρομολόγια για την Ξάνθη
Α΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχή Α.Τ. Εχίνου): Κύκνος, Ωραίο, Ρεύμα, Κένταυρος, Σάτρες, Τέμενος.
Β΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχή Α.Τ. Σταυρούπολης): Πίλημα, Ισαία, Γέρακας, Μέγα Εύμοιρο, Λυκοδρόμιο, Κομνηνά.
Γ΄ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχή Γενισέας): Κυψέλη, Γκιζέλα, Εξοχή, Κοσσός, Βανιάνο, Μικρό Τύμπανο, Μέγα Τυμπανο,Σεμέλη, Τοξότες, Γαλάνη, Θαλασσιά, Ποίμνη, Κοσμητή, Άγιος Αθανάσιος.
Δ΄ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχή Α.Τ. Εχίνου): Άνω Θέρμες, Μέσες Θέρμες, Λουτρά Θερμών, Μέδουσα, Κίδαρης.
Ε΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ( περιοχή Α.Τ. Σταυρούπολης: Δαφνώνας– Άνω και Κάτω Καρυόφυτο, Νεοχώρι, Άνω και Κάτω Ιωνικό, Σταυροχώρι Πασχαλιά – Δρυμιά.
ΣΤ΄ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ(περιοχή Α.Τ. Εχίνου): Μελίβια, Αιμόνιο, Δημάριο, Κοτύλη, Πάχνη.
Ζ΄ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχή Γενισέας): Κουτσό, Συδινή, Σέλινο, Ν. Κεσσάνη, Π. Λάγος, Ποταμιά, Μάνδρα, Πεζούλα, Άβδηρα, Βελόνη, Μυρωδάτο, Γκιώνα.
Η αποστολή των Μονάδων 
Ως προς την αποστολή των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, αυτή συνίσταται στη συμπλήρωση της οργανωμένης αστυνομικής δράσης, ιδίως σε θέματα γενικής αστυνόμευσης, μέσω της διενέργειας περιπολιών και της παροχής εξυπηρέτησης στους πολίτες και ειδικότερα:
στην αμεσότερη διεκπεραίωση ζητημάτων, καθημερινού χαρακτήρα,
στην καταγραφή και διεκπεραίωση ιδιαίτερων προβλημάτων στην περιοχή δραστηριοποίησής τους, 
στην άμεση παροχή αστυνομικών υπηρεσιών στους πολίτες,
στην ανάπτυξη σχέσεων επικοινωνίας και συνεργασίας και στην παροχή πληροφοριών, οδηγιών, συμβουλών κ.λπ. στους πολίτες,
στον εντοπισμό προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας και των παραγόντων που τα προκαλούν, 
στην αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων ή θεμάτων που τυγχάνουν αστυνομικής διερεύνησης, 
στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στο πλαίσιο της ενιαίας και συνολικής  πολιτικής αστυνόμευσης, την οποία εφαρμόζουν οι σύγχρονες Ευρωπαϊκές Αστυνομίες. 
Απώτερος σκοπός είναι οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες να ενσωματωθούν στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών δραστηριοποίησής τους, αποτελώντας ένα σύγχρονο μοντέλο αστυνομικής διαχείρισης τοπικών θεμάτων και προβλημάτων – μεσαίου επιπέδου – που χρήζουν άμεσης διαχείρισης ή επίλυσης.