Ανακοινώσεις Άρθρα Υπηρεσιακά Νέα Σ.Κ.Α.Ξ.  

Πρόταση που υπέβαλλε στην Επιτροπή Εκπαίδευσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, ο Γεώργιος Κουρτίδης,

ΘΕΜΑ : «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΟΙΝΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΜΕΣΩ ΦΟΡΗΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΡΑΝΤΑΡ».

Η ΕΛ.ΑΣ. προέβη στην προμήθεια των ανωτέρω μηχανημάτων στις υπηρεσίες τροχαίας και στα μικτά αστυνομικά τμήματα, που πραγματοποιούν ελέγχους και καταγράφουν τροχαίες παραβάσεις και τροχαία ατυχήματα. Η Υπηρεσία έχει ανάγκη από ένα κύμα εκσυγχρονισμού που θα την βοηθήσει να αντεπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες της εποχής.

Η ΠΟΑΣΥ είναι αρωγός αυτής της προσπάθειας, αρκεί να υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος ώστε να κάνει το επάγγελμα του αστυνομικού ευκολότερο και πρακτικότερο.

Δυστυχώς όμως, τέτοιες δράσεις αντί να διευκολύνουν το αστυνομικό προσωπικό, δυσχεραίνουν το έργο του και ως προς την υλοποίηση αλλά και ως προς την έκθεσή του πολλές φορές σε κίνδυνο. Δόθηκαν, λοιπόν, τα υλικά τα οποία θα βοηθήσουν στο έργο αυτό, όπως: ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φορητοί εκτυπωτές και tablet.

Σε μια πιλοτική εφαρμογή όμως διαπιστώθηκαν τα εξής προβλήματα:

1. Η χρέωση και η αποχρέωση των tablet είναι μία εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία. Επίσης εύκολα υπάρχει αστοχία στην διαδικασία χρέωσης και η όλη διαδικασία πρέπει να επαναληφθεί από την αρχή.

2. Συχνά η επικοινωνία ανάμεσα στο tablet και στον εκτυπωτή εμφανίζει δυσλειτουργίες (διακοπή σύνδεσης μέσω Bluetooth) τις οποίες δεν είναι δυνατό να επιλύσει από μόνος του ένας αστυνομικός, ο οποίος δεν έχει ασχοληθεί κατά το παρελθόν με την ανάλογη τεχνολογία.

3. Οι φορητοί εκτυπωτές εκτυπώνουν ένα μόνο αντίγραφο. Το μελάνι τους με την πάροδο του χρόνου ή την έκθεσή τους στον ήλιο εξαφανίζεται και μένει κενό-λευκό χαρτί.

4. Έχει παρατηρηθεί κατ’ επανάληψη να μην πραγματοποιείται εξουσιοδότηση των χρηστών επιτυχώς. Οι χρήστες δεν μπορούν να αποκτήσουν του ρόλους που απαιτούνται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην λειτουργεί σωστά η Web Εφαρμογή.

5. Τα καλώδια διασύνδεσης tablet με τον υπολογιστή (usb to micro usb) συχνά δεν κάνουν καλή επαφή και έχουμε διακοπή του συγχρονισμού.

6. Η εφαρμογή για την καταχώρηση των τροχαίων παραβάσεων μέσα από το tablet λειτουργεί κανονικά, πλην όμως η όλη διαδικασία είναι πολύ πιο χρονοβόρα σε σύγκριση με την βεβαίωση παράβασης όπως πραγματοποιείται μέχρι σήμερα. Οι χρήστες πρέπει να καταχωρούν τα ίδια δεδομένα ξανά και ξανά.

Επακόλουθο της ταλαιπωρίας που θα δέχεται ο πολίτης, θα είναι μια αντιδραστική συμπεριφορά σε βάρος του αστυνομικού, ο οποίος το μόνο που κάνει είναι να διατελεί το έργο του. Γι’ ακόμα μια φορά ο Έλληνας αστυνομικός θα γίνει το εξιλαστήριο θύμα (σάκος του μποξ).

Χρεώνοντας του λοιπόν ένα tablet και έναν εκτυπωτή, του δυσχεραίνουμε το έργο του καθώς του προσθέτουμε ακόμα ένα βάρος στο ήδη υπάρχον.

Στο Π.Δ. 45/2008 αναγράφονται τα προβλεπόμενα εφόδια που πρέπει να φέρει ο κάθε αστυνομικός, ανάλογα βέβαια με το είδος της Υπηρεσίας που εκτελεί. Είναι υποχρεωμένος να φοράει το αλεξίσφαιρο γιλέκο του και να φέρει τον οπλισμό του, την ράβδο , χειροπέδες, γεμιστήρες και φακό στην υπηρεσιακή του ζώνη.

Επειδή πρώτα προέχει η ασφάλεια του αστυνομικού προσωπικού, προσθέτοντας και άλλα είδη, εμποδίζεται η αστυνομική αυτοπροστασία του. Η ανάπτυξη νέων μορφών εγκλημάτων, η πολυτισμικότητα της σημερινής κοινωνίας και οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση έχουν διαφοροποιήσει το εργασιακό περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται οι αστυνομικοί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Σ’ αυτό το νέο περιβάλλον και κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, οι Αστυνομικοί της χώρας καλούνται να ανταποκριθούν στις προσδοκίες και απαιτήσεις της κοινωνίας. Θεωρούμε ότι προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η κατάλληλη προετοιμασία των Αστυνομικών, έτσι ώστε να αποκτήσουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες και εμπειρίες για να ανταποκρίνονται στις δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες του Αστυνομικού επαγγέλματος, με ψυχραιμία, σύνεση και θάρρος προκειμένου να υπηρετούν, να βοηθούν και να προστατεύουν αποτελεσματικά τον Πολίτη και την Κοινωνία γενικότερα.

Πρόταση μας είναι η σύσταση επιτροπής σε κάθε προμήθεια υλικών που πραγματοποιεί η ΕΛ.ΑΣ., η οποία να αποτελείται από συναδέλφους ,που έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο του θέματος και για το οποίο έχουν γνώσεις σχετικές, με σκοπό όσο το δυνατόν την καλύτερη σχεδίαση προγραμμάτων και προμήθεια κατάλληλων υλικών σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες των συναδέλφων και της Υπηρεσίας.

 Γεώργιος Κουρτίδης

εκλεγμένο μέλος  στην Επιτροπή Εκπαίδευσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων  από την Συνδικαλιστική Κίνηση Αστυνομικών Ξάνθης

πηγή  enathess,gr