Άρθρα Σ.Κ.Α.Ξ.  

Ενίσχυση της Δ/νσης Αστυνομίας Ξάνθης κατά τις τακτικές μεταθέσεις τρέχοντος έτους

Αρ. Πρωτ : 18/2020

Ξάνθη, 29 Ιανουαρίου 2020

ΠΡΟΣ

1). Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχαήλ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ)

2). Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ)

3). Πανελληνία Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1). ΓΕΠΑΔ.Α.Μ.Θ  Υποστράτηγο κ. Νικόλαο ΜΕΝΕΞΙΔΗ

2). Διευθυντή Δ.Α. Ξάνθης  Αστυν. Διευθυντή κ. Χρήστο ΣΤΑΜΠΟΥΛΗ


κ. Υπουργέ, κ. Αρχηγέ,

Με αφορμή την κατάρτιση αριθμητικών πινάκων, κατά Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και Θεσσαλονίκης και Αστυνομική Διεύθυνση, των κενών κατά βαθμό οργανικών θέσεων που πρέπει να πληρωθούν κατά τις τακτικές μεταθέσεις τρέχοντος έτους θα θέλαμε να τονίσουμε για ακόμη μια φορά την ανάγκη ενίσχυσης της Δ/νσης Αστυνομίας Ξάνθης με αστυνομικό προσωπικό.

Με την αυξημένη μεταναστευτική πίεση στα εξωτερικά σύνορα της χώρας, έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο οι ροές στην ευρύτερη περιοχή μας. Οι απαιτήσεις της Διοίκησης έχουν πολλαπλασιαστεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου, με δεκάδες αστυνομικούς να απασχολούνται, καθημερινά, στη συγκρότηση ΣΤΕΚ στο οδικό δίκτυο περιφερείας μας προς αποτροπή των κυκλωμάτων οργανωμένης διακίνησης παράτυπων μεταναστών και τη σύλληψη των διακινητών. Απόρροια αυτού είναι οι ήδη υποστελεχωμένες Αστυνομικές Υπηρεσίες του νομού μας να στερούνται το προσωπικό τους που σε άλλη περίπτωση θα διατίθεντο για την αστυνόμευση πόλεων και οικισμών.

Έχουμε πολλάκις αναφέρει ότι η υπάρχουσα οργανική δύναμη της Δ.Α. Ξάνθης υπολείπεται κατά 50 θέσεις, σε χαμηλόβαθμο προσωπικό, της προβλεπόμενης από το οργανόγραμμα δύναμης. Η δύναμη αυτή είχε προβλεφθεί για την αστυνόμευση του νομού χωρίς όμως να υπολογιστούν οι σημερινές απαιτήσεις του Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών καθώς και του Μεθοριακού Σταθμού Αγίου Κωνσταντίνου (συνοριακός σταθμός Ελλάδας – Βουλγαρίας με αντικείμενο τους διαβατηριακούς ελέγχους).

Επιπλέον οι πολιτιστικές εκδηλώσεις (γιορτές παλιάς πόλης, καρναβάλι), οι αθλητικές (Α.Ο. Ξάνθης στην Superleague και τρεις ακόμη ομάδες στη Γ΄ κατηγορία), καθώς και οι θρησκευτικές (μειονότητα, επισκέψεις επισήμων) απασχολούν σχεδόν σε καθημερινή βάση τις Υπηρεσίες της Δ/νσης. Παρέλκει δε να αναφερθούμε στις συνεχείς αποσπάσεις για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου, που στερούν το ανθρώπινο δυναμικό από τις Υπηρεσίες του νομού. Μείζον θέμα είναι και η επικείμενη ίδρυση του Μεθοριακού Σταθμού Ρούντοζεμ Βουλγαρίας – Ξάνθης (2ου στο νομό μας) που θα σαφώς θα πρέπει να στελεχωθεί με ανθρώπινο δυναμικό.

Το τελευταίο δε χρονικό διάστημα, οι Αστυνομικές Υπηρεσίες διαθέτουν για την αστυνόμευση, περιπολικό μη πλήρους σύνθεσης (μόνο ο οδηγός) ακόμη και τις βραδινές ώρες, γεγονός που καταγγείλαμε στη Διοίκηση.

Οι εξαγγελίες του κ. Υπουργού (δια στόματος του τοπικού βουλευτή) για πρόσληψη Συνοριακών Φυλάκων για τις ανάγκες του Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών της Ξάνθης, ικανοποιούν τις απαιτήσεις της Διοίκησης σχετικά με τη φρούρηση των μεταναστών και την φύλαξη των εγκαταστάσεων καθώς, ας μην παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η Υπηρεσία αυτή αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα».

Για την αναγκαιότητα όμως της επαρκούς αστυνόμευσης στην ευρύτερη περιοχή μας και την ικανοποιητική απόδοση και λειτουργία των Υπηρεσιών της Δ.Α. Ξάνθης, το Σωματείο μας προτείνει την ενίσχυση της Διεύθυνσής μας, με ικανό αριθμό Αστυνομικών κατά τις τακτικές μεταθέσεις τρέχοντος έτους.

Επιπροσθέτως, επισημαίνεται ότι οι προσλήψεις των Συνοριακών Φυλάκων δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να σχετιστούν με τις μεταθέσεις του Αστυνομικού προσωπικού, καθώς έρχονται να αντιμετωπίσουν έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες και όχι της καθημερινής αστυνόμευσης στην πόλη. Επίσης αισθανόμαστε την υποχρέωση να σας μεταφέρουμε τις ανησυχίες των συναδέλφων μας που υπηρετούν στην Αθήνα, καθώς η πολυπόθητη μετάθεσή τους απομακρύνεται, εάν η ενίσχυση της Δ/νσή μας σταματήσει στους Συνοριακούς Φύλακες.

Η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών σε συνάρτηση με την αύξηση της εγκληματικότητας και τα πολλά αστυνομικά μέτρα έχουν εξαντλήσει το Αστυνομικό προσωπικό της Διεύθυνσής μας και μετατρέπουν την ενίσχυσή μας ως επιβεβλημένη.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΓΟΥΝΑΡΙΔΗΣ Νικόλαος

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΔΡΟΣΙΔΗΣ Παναγιώτης