Ανακοινώσεις Άρθρα Χωρίς κατηγορία Σ.Κ.Α.Ξ.  

Ενίσχυση της Δ/νσης Αστυνομίας Ξάνθης κατά τις συμπληρωματικές μεταθέσεις

Αρ. Πρωτ : 202/2019

Ξάνθη, 14 Σεπτεμβρίου 2019

ΠΡΟΣ

1). Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχαήλ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ)

2) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ)

3) Πανελληνία Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1) ΓΕΠΑΔ.Α.Μ.Θ  Υποστράτηγο κ. Νικόλαο ΜΕΝΕΞΙΔΗ

2) Διευθυντή Δ.Α. Ξάνθης  Αστυν. Διευθυντή κ. Χρήστο ΣΤΑΜΠΟΥΛΗ


Με την αυξημένη μεταναστευτική πίεση στα εξωτερικά σύνορα της χώρας το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο και οι ροές στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου.

Ως αποτέλεσμα αυτού, έχουν πολλαπλασιαστεί οι απαιτήσεις προς τις Δ/νσεις Αστυνομίας της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την αντιμετώπιση του φαινομένου, οι οποίες όμως εκπέμπουν σήμα κινδύνου λόγω ελλιπούς αστυνομικής δύναμης.

Στο ζήτημα του μεταναστευτικού η Ξάνθη προσφέρει πολύ περισσότερο από τις δυνατότητες της, καθώς από το 2012 στην πόλη μας λειτουργεί το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών στο οποίο κατανεμήθηκαν οι αναγκαίες για τη λειτουργία του οργανικές θέσεις προσωπικού, οι οποίες όμως ελήφθησαν από άλλες Υπηρεσίες της Δ/νσής μας. Το προαναφερόμενο δε Κέντρο, στελεχώθηκε  με δυνάμεις της ίδιας της Δ/νσης Αστυνομίας Ξάνθης.

Όσον αφορά τη δύναμη του Κέντρου, αυτή έχει μειωθεί σημαντικά το τελευταίο δίμηνο (Ιουλίου – Αυγούστου) καθώς οι αποσπασμένοι ολοένα και μειώνονται, με συνεπακόλουθο το εναπομείναν προσωπικό να μην επαρκεί για την άσκηση του δέοντος ελέγχου κι επιπλέον για την ασφαλή φύλαξη των κρατούμενων και τη διαχείρισή τους, αλλά και για την περιφρούρηση των εγκαταστάσεων του Κέντρου.

Την παρούσα χρονική στιγμή μόλις έξι αστυνομικοί ανά βάρδια καλούνται να διαχειριστούν 180-200 κρατούμενους, αριθμός (αστυνομικών) που όπως γίνεται αντιληπτό δεν μπορεί επ’ ουδενί να αντεπεξέλθει σε σοβαρά περιστατικά είτε απόδρασης είτε διακινδύνευσης της ασφάλειας της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας τόσο των ίδιων των αστυνομικών όσο και των κρατουμένων.

Πέραν όμως τούτου, καθημερινά δεκάδες αστυνομικοί, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών, απασχολούνται αποκλειστικά με αυτό το θέμα, με αποτέλεσμα οι Αστυνομικές Υπηρεσίες του νομού να στερούνται πολλούς αστυνομικούς που σε άλλη περίπτωση θα διατίθεντο για την αστυνόμευση πόλεων και χωριών. Το αρμόδιο δε Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης, που είναι και το μοναδικό σ’ όλο το νομό, μαθηματικά αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των διαταγών για την ανάσχεση των ροών, λόγω της υποστελέχωσής του.

Κατόπιν των ανωτέρω και ενόψει των συμπληρωματικών μεταθέσεων μηνός Οκτωβρίου τ.ε., θεωρούμε απαραίτητη την ενίσχυση της Διεύθυνσής μας, καλύπτοντας τουλάχιστον τις κενές οργανικές θέσεις σε χαμηλόβαθμο προσωπικό.

Μια ακόμη λύση που θα δώσει ανάσα στους αστυνομικούς του νομού μας, είναι η ένταξη της Δ/νσης Αστυνομίας Ξάνθης, προς ενίσχυσή της, στα προγράμματα των Ευρωπαϊκών Ταμείων  με αποσπάσεις αστυνομικών, με έξοδα δημοσίου, από όλη την χώρα, οι οποίοι θα απασχολούνται τόσο εντός του Κέντρου όσο και για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΓΟΥΝΑΡΙΔΗΣ Νικόλαος

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΔΡΟΣΙΔΗΣ Παναγιώτης