Άρθρα Σ.Κ.Α.Ξ.  

ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΒΑΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΚΑΛΩΣ ΣΤΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΞΑΝΘΗΣ;;;;

Μια ημέρα πριν την επίσκεψή μας στον κ. Αρχηγό του Σώματος και αφού βέβαια μεσολάβησε το διάστημα ενός μηνός, επιτέλους λάβαμε την απάντηση της Διεύθυνσης σε προηγούμενο έγγραφό μας (εικ. 1 και 2), στο οποίο θέταμε βασικά ερωτήματα δικά μας αλλά και όλων των συναδέλφων.

Η Διεύθυνση, ως άλλος πόντιος Πιλάτος, νίπτει τας χείρας της και εφαρμόζει τα νόμιμα σε όλα τα ζητήματα που είναι υπεύθυνη, κάνοντας σαφές προς εμάς, αλλά και στους αστυνομικούς της Ξάνθης πως ΟΛΑ ΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΛΩΣ στη Διεύθυνσή μας.

Η απάντηση της Διεύθυνσης, όπως βλέπετε κι εσείς (εικ. 3 και 4), χαρακτηρίζεται από τον ξύλινο λόγο, είναι ασαφής και γέννα ένα ακόμη μεγάλο ερώτημα σε όλους μας:  για ποιο λόγο ακόμη και τώρα, δεν λέει την αλήθεια;

Αρχικά να ενημερώσουμε όλους τους συναδέλφους μας, πως σύμφωνα με τη Διεύθυνση όλες οι υφιστάμενες Υπηρεσίες της εκδίδουν εβδομαδιαία υπηρεσία, κάτι που σε πρόσφατη συνάντηση, μας επιβεβαίωσε και ο κύριος Διευθυντής, ο οποίος μάλιστα έμεινε έκπληκτος όταν του είπαμε πως καμία Υπηρεσία δεν εκδίδει εβδομαδιαία υπηρεσία πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε.

Πώς άλλωστε να εκδώσουν εβδομαδιαία υπηρεσία όταν οι διαταγές της Διεύθυνσης φτάνουν στο παρά πέντε; Αλλά και σε αυτό η Διεύθυνση, με περίσσιο θάρρος, απαντά πως εκδίδει τις διαταγές της το αργότερο μέχρι έκαστη Παρασκευή, με ισχύ μέχρι την μεθεπόμενη Δευτέρα, όπως οι κείμενες διατάξεις ορίζουν. Αλλά εδώ ας σταθούμε λίγο και ας θυμηθούμε τα εξής:

  • Οι διαταγές για τα αστυνομικά μέτρα για τις προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις της 3ης και της 4ης Οκτωβρίου 2019, παρουσία της Α.Ε. του ΠτΔ, απεστάλησαν στις Υπηρεσίες την 15.00 ώρα της 2-10 και 19.40 ώρα της 3-10 αντίστοιχα.
  • Η Διαταγή για τα μέτρα της 28ης Οκτωβρίου απεστάλη στις Υπηρεσίες την 12.40 ώρα της 28-10 !!
  • Η Διαταγή για τα μέτρα κατά τις εκδηλώσεις της 17ης Νοέμβρη απεστάλη μεσημβρινές ώρες της 15-11
  • Οι διαταγές για προγραμματισμένους αθλητικούς αγώνες αποστέλλονται την προηγούμενη μέρα των αγώνων.

Καμία από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις δεν είναι έκτακτη, σοβαρή και επείγουσα υπηρεσιακή ανάγκη, για να δικαιολογήσει την τροποποίηση του πίνακα διάταξης της υπηρεσίας, όπως ορίζει η διάταξη του άρθρου 1 παρ. 7 του Π.Δ. 394/2001.  Άρα τελικά ποια Υπηρεσία εκδίδει εβδομαδιαία υπηρεσία όταν η ίδια η Διεύθυνση δεν το επιτρέπει αυτό;

Επιπλέον μάθαμε από το συγκεκριμένο έγγραφο πως «οι οφειλόμενες ημερήσιες αναπαύσεις αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά». Δεν δόθηκε εν τέλει ο ακριβής αριθμός οφειλομένων Η/Α, ανά υπηρεσία, όπως ζητήσαμε.

Ακόμη και στο μείζον ζήτημα της κίνησης του περιπολικού με μόνο τον οδηγό, δόθηκε η απάντηση: «οι πάγιες εντολές της Διεύθυνσης για την κίνηση των περιπολικών εδράζονται στις διατάξεις του άρθρου 77 του Π. Δ. 141/91 και σε περιπτώσεις αδυναμίας επάνδρωσης επιβαίνει ο αξιωματικός υπηρεσίας κατά περίπτωση. “Σε όσες υπηρεσίες όμως έχουν αξιωματικό υπηρεσίας” ανταπαντάμε εμείς, γιατί πρωτοτυπήσαμε και σε αυτό. Στο Τμήμα Τροχαίας Ξάνθης, για παράδειγμα, δεν υπάρχει Αξιωματικός Υπηρεσίας, τις τελευταίες μέρες. Κυρίως σ΄ αυτό το θέμα (της κίνησης του περιπολικού, μη πλήρως στελεχωμένο) θα περιμέναμε από τη Διοίκηση να δείξει την προσήκουσα προσοχή και να μην αφήνει τον συνάδελφο έκθετο σε κάθε κίνδυνο, ειδικά τις βραδινές ώρες.

Τι μάθαμε ακόμη; Πως ο κύριος Διευθυντής θέτει στόχους για την υλοποίησή τους. Αλλά και εδώ παρέλειψαν να αναφέρουν πως θέτει συγκεκριμένους στόχους και αριθμούς, απαιτώντας και πιέζοντας το προσωπικό να τους υλοποιήσει, όταν όλοι μα όλοι ασχολούμαστε μόνο με το μεταναστευτικό ζήτημα, του οποίου μάλιστα οι Διαταγές χαρακτηρίζονται ως εμπιστευτικές και δεν δύναται να μας χορηγηθούν.. μάλλον γιατί θα μάθουν οι διακινητές τα σημεία ελέγχου.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, δυστυχώς αποκαλύπτεται ότι πέρα από τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις και την καταπόνηση του προσωπικού, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την ανεύθυνη στάση μιας Διεύθυνσης που δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τους αστυνομικούς της. Αυτό από την πλευρά μας δεν θα μείνει έτσι και οι παρεμβάσεις μας σε κάθε παρατυπία της Διοίκησης/Διεύθυνσης θα είναι άμεση και ουσιαστική, ζητώντας την εφαρμογή των νόμων, όχι μόνο ως προς τις υποχρεώσεις αλλά και ως προς τα δικαιώματά μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΓΟΥΝΑΡΙΔΗΣ Νικόλαος

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΔΡΟΣΙΔΗΣ Παναγιώτης