Ανακοινώσεις Άρθρα Σ.Κ.Α.Ξ.  

Αναγνώριση του δύσκολου αγώνα που δίνει η Ελληνική Αστυνομία εν μέσω υγειονομικών κινδύνων

Ξάνθη, 14 Απριλίου 2020

ΠΡΟΣ:

1) Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ Μιχαήλ  (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

2) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ

(μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1) Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Ελευθέριο (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

2) Γενικό Γραμματέα Δημοσίας Τάξης κ. ΤΣΟΥΒΑΛΑ Κων/νο (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

3). κ. Βουλευτές Νομού Ξάνθης με την παράκληση όπως προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες ούτως ώστε συμπεριληφθούν οι Αστυνομικοί στους δικαιούχους οικονομικής ενίσχυσης


ΘΕΜΑ:  Έμπρακτη αναγνώριση του δύσκολου αγώνα που δίνει η Ελληνική Αστυνομία στη μάχη κατά της πανδημίας αλλά και στην προσπάθεια αντιμετώπισης της επιχειρούμενης παράνομης εισβολής στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου εν μέσω του φονικού ιού.

 

κ. Υπουργέ, κ. Αρχηγέ,

Από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης οι Αστυνομικοί, πέραν των λοιπών υποχρεώσεών τους και του αδιάκοπου καθημερινού τους έργου, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή τόσο για την αντιμετώπιση της διασποράς της πανδημίας όσο και  μιας εθνικής κρίσης στον Έβρο, αποτρέποντας την επιχειρούμενη παράνομη εισβολή ατόμων τρίτων χωρών στην πατρίδα μας, εν μέσω της εξέλιξης της πανδημίας.

Σ΄ αυτούς ανατέθηκε και ο άχαρος ρόλος της διασφάλισης εφαρμογής των μέτρων που έλαβε η πολιτεία για τον περιορισμό/ή και απαγόρευση  κυκλοφορίας των πολιτών αλλά και της απαγόρευσης λειτουργίας καταστημάτων, συμμετέχοντας καθημερινά σε ελέγχους που πραγματοποιούνται εντός πόλεων σε κεντρικές οδούς, σε εισόδους – εξόδους πόλεων και οικισμών, σε σταθμούς διοδίων και σε εθνικούς οδικούς άξονες.

Σ’ αυτούς ανατέθηκε η λήψη αναγκαίων μέτρων για την τήρηση γεωγραφικού περιορισμού κατοίκων ολόκληρων οικισμών.

Σ’ αυτούς επιπλέον ανατέθηκε η διαπίστωση των σχετικών παραβάσεων και το δύσκολο έργο της επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Επιπρόσθετα οι συνάδελφοί μας τελούν σε αυξημένη ετοιμότητα για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, με γνώμονα την πρόληψη και αποτροπή εγκλημάτων ληστειών – κλοπών – διαρρήξεων σε οικίες, σε κλειστά καταστήματα, αλλά και σε βάρος υπαλλήλων των καταστημάτων που λειτουργούν και των χρηματαποστολών.

Επιχειρούν σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας εν μέσω της εξάπλωσης COVID-19, με διαρκή παρουσία εντός και εκτός πόλεων. Η παρατεταμένη έκθεσή τους σε τέτοιες συνθήκες έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό και διάδοσής του στα μέλη των οικογενειών τους.

Μάλιστα οι συνάδελφοί μας αναγκάστηκαν να προμηθευτούν με ιδία έξοδα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας καθόσον οι Διαχειρίσεις επέδειξαν μειωμένα αντανακλαστικά ως προς την αγορά και χορήγηση των μέσων αυτών στους συναδέλφους μας ενώ όμως είχαν ήδη εμφανισθεί τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού σε μέρος του πληθυσμού.

Οι Αστυνομικοί με υπερβάλλον ζήλο και αυταπάρνηση, με αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης, σηκώνουν (μεταξύ άλλων κοινωνικών ομάδων) το βάρος της υγειονομικής κρίσης στη χώρα διακινδυνεύοντας τόσο τη ζωή τους όσο και τη ζωή των οικογενειών τους.  Ας μην λησμονούμε επίσης ότι έχει ανασταλεί η δυνατότητα χορήγησης κανονικών και βραχειών αδειών από την 17-3-2020 και μέχρι νεωτέρας.

Επιπλέον ενεπλάκησαν με επιτυχία και εκτιμάται ότι θα εμπλακούν και στο μέλλον σε ενδεχόμενες απόπειρες εισβολής ή παραβιάσεις, με πίστη και αφοσίωση στο καθήκον τους, ανεξαρτήτως υγειονομικών κινδύνων.

Ως ελάχιστη αναγνώριση των πολύτιμων υπηρεσιών που προσφέρουμε κι όχι ως αποζημίωση, σας καλούμε να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στο από 17-03-2020 διάγγελμά του, εξασφαλίζοντας την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στους αστυνομικούς που προσφέρουν τα μέγιστα στη δύσκολη αυτή στιγμή.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΓΟΥΝΑΡΙΔΗΣ Νικόλαος

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΔΡΟΣΙΔΗΣ Παναγιώτης