Ανακοινώσεις Άρθρα Σ.Κ.Α.Ξ.  

Υποβολή πρότασης στον Ε.Ο.Δ.Υ. σχετικά με τεστ κορωναϊού στους αστυνομικούς

Ξάνθη, 25-09-2020

Αριθ. Πρωτ/λου: 170/2020

ΠΡΟΣ:

τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.)

κ. Παναγιώτη ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ

(μέσω ΠΟΑΣΥ)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1). Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ

(μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

2). Προϊστάμενο Επιτελείου Α.Ε.Α. Αντιστράτηγο κ. Παναγιώτη ΝΤΖΙΟΒΑΡΑ

(μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)


κ. Πρόεδρε, θα θέλαμε να επικοινωνήσουμε τα παρακάτω ζητήματα που απασχολούν το τελευταίο διάστημα τους συναδέλφους μας:

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 1647/20/ 1835792 Διαταγή, υλοποιώντας ουσιαστικά την πρόταση της Ομοσπονδίας μας που είχε υποβάλλει προς το πρόσωπό σας και προς την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, σχετικά με την άμεση υποβολή σε τεστ κορωναϊού όσων αστυνομικών επιστρέφουν στις Υπηρεσίες τους μετά από τη λήξη των αποσπάσεών τους στα νησιά, Έβρο ή σε περιοχές αυξημένου κινδύνου λόγω COVID-19.

Στη διαταγή αυτή αναφέρεται η δημιουργία από την πλευρά σας, μόνο δυο (2) σημείων αναφοράς, στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι, πριν αναλάβουν υπηρεσία στις οργανικές τους θέσεις, να έχουν υποβληθεί στα προληπτικά τεστ του Ε.Ο.Δ.Υ. και να έχουν λάβει τις αντίστοιχες απαντήσεις. Για δε τις άλλες περιοχές (εκτός Αθηνών, Θεσ/νίκης) ορίζεται όπως οι σχετικοί έλεγχοι πραγματοποιηθούν στις Κινητές Μονάδες Υγείας του Ε.Ο.Δ.Υ.

Ωστόσο κ. Πρόεδρε, στην περιοχή της Ξάνθης δεν υφίστανται Κινητές Μονάδες Υγείας με αποτέλεσμα να μένει ανενεργό το προαναφερόμενο  δικαίωμα των αστυνομικών να υποβληθούν δηλαδή σε τεστ και να ενημερωθούν για την κατάσταση της υγείας τους, διότι όπως καταλαβαίνεται είναι αδύνατο να μεταβούν στη Θεσ/νίκη λόγω απόστασης (400 χλμ με επιστροφή), εξόδων κίνησης και διατιθέμενου χρόνου, καθώς με την επιστροφή τους στις υπηρεσίες τους αναλαμβάνουν άμεσα καθήκοντα.

Επιπλέον κ. Πρόεδρε, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε την πρόταση της Π.Ο.Α.Σ.Υ., όπως αυτή τέθηκε στην από 27-08-2020 συνάντησή σας, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ κορωναϊού και όσοι αστυνομικοί ήρθαν σε επαφή με διαπιστωμένο ή ύποπτο κρούσμα κρατουμένου, άλλου αστυνομικού ή και πολίτη.

Η Συνδικαλιστική Κίνηση Αστυνομικών Ξάνθης οφείλει να επιμείνει σ’ αυτό, για την περαιτέρω θωράκιση των συναδέλφων μας..

Έχουν εμφανιστεί δεκάδες ανησυχητικά κρούσματα μολυθέντων Αστυνομικών το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως επίσης και μολυθέντων κρατουμένων στις αστυνομικές υπηρεσίες (μεταξύ αυτών και σε υπηρεσίες του νομού μας).

Για να περιοριστεί δραστικά η εξάπλωση της πανδημίας εντός του Αστυνομικού Σώματος, παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψη τις ανωτέρω προτάσεις μας.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΓΟΥΝΑΡΙΔΗΣ Νικόλαος

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΔΡΟΣΙΔΗΣ Παναγιώτης