Άρθρα Χωρίς κατηγορία Σ.Κ.Α.Ξ.  

Λειτουργία κρατητηρίων Δ.Α. Ξάνθης

Αρ. Πρωτ : 031/2021

Ξάνθη, 10 Ιουνίου 2021

ΠΡΟΣ :
1) Πανελληνία Ομοσπονδία
Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.)
2) Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ Μιχάλη (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

3) Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων κ. ΧΑΡΔΑΛΙΑ Νικόλαο (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)
4) Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής κα. Σοφία ΝΙΚΟΛΑΟΥ
(μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)
5) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ Μιχαήλ (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1) κ. Εισαγγελέα Πρωτ/κών Ξάνθης
2) Γενικό Περιφερειακό Αστυν. Δ.ντή Ανατολικής Μακεδ. & Θράκης
Υποστράτηγο κ. Πασχάλη ΣΥΡΙΤΟΥΔΗ
3) Διευθυντή Δ/νσης Αστυν. Ξάνθης Αστυν. Διευθυντή κ. Πασχάλη ΓΙΩΡΗ

ΘΕΜΑ : «Λειτουργία των κρατητηρίων Δ.Α. Ξάνθης»

κ. Υπουργοί,
κα. Γενικέ,
κ. Αρχηγέ,

Την ώρα που η χώρα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της μάχης εναντίον της διασποράς του κορωνοϊού SARS-COV-2, στα κρατητήρια της Διεύθυνσης μας φυλάσσονται πολλοί ποινικοί κρατούμενοι, δικαιοδοσίας του Καταστήματος Κράτησης Κομοτηνής, καθώς η διοίκηση των φυλακών επικαλείται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και δεν παραλαμβάνει κρατούμενους.
Ωστόσο το πρωτόκολλο που έχει ορισθεί από την πολιτεία για τις δομές κράτησης της χώρας δεν αποκλείει την είσοδο νέων κρατουμένων, αλλά αυτό πραγματοποιείται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως ενδεικτικά αναφέρονται: α) αξιολόγηση για συμπτωματολογία συμβατή με λοίμωξη Covid-19, β) λήψη φαρυγγικού δείγματος ανεξάρτητα της παρουσίας συμπτωμάτων, γ) τοποθέτηση του κρατούμενου σε προκαθορισμένο χώρο απομόνωσης κλπ.
Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής του Κ.Κ. Κομοτηνής είναι να παραβιάζεται το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο στα κρατητήρια της Διεύθυνσής μας, και από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και σε αυτά των όμορων Αστυνομικών Διευθύνσεων, καθόσον παραμένει στα αστυνομικά κρατητήρια αριθμός κρατουμένων μεγαλύτερος από τον προβλεπόμενο και μάλιστα για εκτεταμένη παραμονή.
Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι τα κρατητήρια της Διεύθυνσής μας είναι ημιυπόγεια, χωρίς εξαερισμό και χωρίς χώρο απομόνωσης των νεοεισερχόμενων, γεγονός που κάνει τις συνθήκες πιο επικίνδυνες για την υγεία των εργαζομένων αστυνομικών αλλά και των ατόμων που κρατούνται.
Την στιγμή που εμείς ως ελεγκτικά όργανα απαιτούμε από τους πολίτες την πιστή τήρηση των μέτρων, με διαταγές άλλων αρμόδιων οργάνων, υποχρεωνόμαστε να παραβαίνουμε το υγειονομικό πρωτόκολλο για τους χώρους βραχείας κράτησης (αστυνομικά κρατητήρια), εκθέτοντας σε κίνδυνο την υγεία όλων (συναδέλφων και κρατουμένων).
Η Συνδικαλιστική Κίνηση Αστυνομικών Ξάνθης, ως θεματοφύλακας των εργασιακών δικαιωμάτων των μελών της, με γνώμονα την προστασία της υγείας αστυνομικών φρουρών, κρατουμένων και επισκεπτών, είμαστε αναγκασμένοι να προσφύγουμε εγγράφως για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και να ζητήσουμε την τήρηση των υγειονομικών μέτρων για τα αστυνομικά κρατητήρια της Δ/νσης Αστυνομίας Ξάνθης.
Απαιτούμε την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας, καθώς δεν είμαστε εργαζόμενοι τρίτης κατηγορίας και δεν είμαστε τα αποπαίδια του συστήματος, όσο και αν θέλουν κάποιοι να μας παρουσιάσουν έτσι.
Ζητούμε επομένως όπως εκδηλώσετε τις αναγκαίες ενέργειες και αναζητήσετε τάχιστα την επίλυση του τεθέντος ζητήματος ώστε να αισθανθούμε όλοι ότι ενδιαφέρεστε ουσιαστικά για τις συνθήκες εργασίας μας και προστασίας της υγείας μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΓΟΥΝΑΡΙΔΗΣ Νικόλαος

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΔΡΟΣΙΔΗΣ Παναγιώτης